Românul miliardar pe care nu-l știm

Diverse

Insulina a fost descoperita pe baza inventiei lui Nicolae Paulescu. Hariclea Darclee a fost muza lui Puccini, el compunand pentru cantareata de opera Vissi d’arte Vissi d’amore din opera ToscaPrimul aparat de zburat a fost creat de Traian Vuia. Si mai sunt multi cu care ne putem mandri.

Octav Botnar a fost roman & businessman miliardar. În afară de pagina sa de Wikipedia, nu am găsit aproape niciun articol în română despre el. În schimb există în engleză. Multe.

Octav Botnar este un businessman, erou de război, filantrop și… de naționalitate română. El a obținut drepturi exclusive de a vinde mașinile de marcă japoneză Datsun (care și-a schimbat între timp numele în Nissan). Datorită lui Botnar, brandul de mașini Nissan/Datsun a întrecut rivalul principal Toyota, devenind una din cele mai vandute mașini de import. Octav a fost considerat one of Britain’s wealthiest men (una dintre cele mai înstărite persoane din UK).  Pe parcursul vieții, Octav a donat 100 milioane de lire sterline.

Viața familiei Botnar

Octav Botnar a fost de naționalitate română și s-a născut în 1913 la Cernăuți. Și-a început viața ca și activist politic în România, a luptat alături de Franța în Al Doilea Război Mondial, iar după aceea s-a întors înapoi în țara sa natală. În 1951 Octav s-a căsătorit cu Marcela Perian, iar cei doi au avut o fiică pe nume Camelia.

La scurt timp, comuniștii l-au închis pe Octav timp de 7 ani și în 1964 cei 3 au emigrat. Ajunși în Marea Britanie, românul a început să aibă succes pe plan financiar.

Camelia s-a înscris la facultate în Paris. Acolo a cunoscut un tânăr care avea să-i devină logodnic. L-a invitat să petreacă Crăciunul în Anglia și în 23 decembrie cei doi au plecat cu mașina să viziteze Stonehenge, un renumit monument istoric. Mașina lor a fost implicată într-un accident, în care Camelia și-a pierdut viața.


Camelia (stanga); Marcela (dreapta)

Sfârșitul tragic

Din 1991, Botnar a avut mari probleme, fiind acuzat ca a fraudat statul cu sume uriașe. Ultimii ani de viață i-a petrecut în Elveția alături de Marcela și s-a declarat nevinovat până la sfârșit. El susținea că totul i-a fost înscenat și dorea să dea în judecată Inland Revenue. Acuzațiile au fost retrase în 1997 deoarece românul era prea bolnav pentru a continua procesul, suferind de cancer la stomac. El a murit un an mai târziu.

Botnar Foundation încă este activă

După moartea fiicei lor, soții Botnar au decis să deschidă Camelia Botnar Foundation organizație care ajută chiar și în ziua de azi tineri dezavantajati sau in situații defavorabile. Aceasta îi instruiește pe tineri o meserie, astfel încât să aibă posibilitatea de a-și găsi drumul. De asemenea, există o aripă a spitalului Great Ormond Street Hospital care se numește Octav Botnar.

Ce scrie presa română?

Am găsit 1 articol despre Octav Botnar, pe Libertatea. Titlul? “El e românul care a furat Angliei 250.000.000 de lire sterline!”. Pe lângă faptul că subiectul este unul controversat (Octav a susținut că este nevinovat și procesul nu a fost finalizat din cauza cancerului la stomac, care l-a ucis), totul s-a axat pe acel scandal, nu pe realizarile lui.

So here it is: o scurtă istorie a familiei Botnar, în urma căreia a rămas ceva.

Linkuri: Foundation Botnar

Camelia Botnar Foundationion

Octav Botnar Wing

Dacă ți-a plăcut articolul, te invit să dai un share 🙂 


Stefan Hadar

Îmi plac glumele seci, muzica, Eurovisionul și ceaiul de fructe. Scriu despre muzică și alte prostii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *