“E cladire sigura, n-are risc seismic”

Diverse

Lui Stefan ii e frica de cutremure, haha.

Vad un apartament renovat, zona ultracentrala, bloc din 1960. Mi-am zis ca poate e ok daca nu a prins cutremurul din 1940, ci doar pe cel din ‘77. Sun sa intreb daca imobilul are risc seismic si agenta raspunde categoric “nu”.

Ma mobilizez sa vad apartamentul si imediat ce ajung se aprinde primul red flag. Blocul are o scara interioara in spirala si o arhitectura chiar “placuta” pentru un bloc vechi, ce nu era deloc in stilul sovietic, nu arata a bloc comunist. In timpul vizionarii agenta ma intreaba despre facultate, job, face glume, e politicoasa si cand o intreb din nou daca cladirea SIGUR nu are risc seismic zice “nuu. Are ceva mai jos, grad de urgenta 2, dar nu e risc seismic” si ca n-am de ce sa-mi fac griji. Mai discutam putin si ea imi explica ca e bloc sigur, bla bla bla.

Plec de la vizionare, agenta imi spune la ce ora sa ne intalnim ziua urmatoare ca sa semnez contractul, dar imediat incep sa caut pe site-ul primariei Bucuresti cand si cum a fost expertizata tehnic cladirea si sa verific totusi anul constructiei. Am gasit ca blocul e din perioada interbelica, din 1934. Deci trecuse prin cutremurele din 1940 si din 1977.

Dupa revolutie, autoritatile au promis consolidarea gratuita a cladirilor cu stare de urgenta. Asa au aparut si cladirile cu U1, U2 si U3. Cele cu U1 (grad de urgenta 1) aveau prioritate la consolidare si urmau sa fie finalizate in 2 ani, iar cele cu U3 mai aveau de asteptat 10 ani. Problema nu e doar ca acele consolidari nu s-au mai intamplat, ci si ca expertizarile tehnice s-au facut pe banda rulanta. Am citit pe acru.ro ca expertul tehnic autorizat Dan Popescu a evaluat 156 de cladiri in 1993, adica 3 expertize pe saptamana. Alt “detaliu” e ca gradul de urgenta nu reflecta rezistenta cladirii. El era stabilit in functie de locatia blocului si numarul de apartamente, nu arata rezistenta cladirii in cazul unui cutremur. 

A doua zi o sun pe agenta imobiliara, ii spun ce am gasit pe net si ea incerca sa ma convinga cu una din cele mai idioate si frecvent intalnite explicatii: “daca a rezistat la 2 cutremure, inseamna ca e cladire rezistenta!”. 

Apoi am inceput sa caut mai multe despre blocurile interbelice. Printre altele, am gasit interviul acesta cu Radu Văcăreanu, profesor în cadrul Universităţii Tehnice de Construcţii Bucureşti. Un paragraf din discutia cu el care mi-a atras cel mai mult atentia:

Blocurile din beton armat cu regim mare de înălţime (peste parter şi şase/şapte etaje) construite între 1920 şi 1940 sunt nişte bombe cu ceas; în prima jumătate a secolului XX, România nu avea prevederi normative referitoare la proiectarea clădirilor rezistente la cutremur. Şi – atunci când a existat – rezistenţa la cutremur a acestor clădiri interbelice din beton armat cu regim mare de înălţime a fost una întâmplătoare. În general, în aceste imobile, la fiecare etaj era un singur proprietar care avea cerinţe funcţionale şi de compartimentare diferite; din aceste motive adesea, stâlpii de rezistenţă nu aveau acelaşi aliniament pe verticală;  terenul pe care se construia era, adesea, de formă neregulată în plan şi clădirea urma forma terenului. Spun aceste lucruri, deoarece o primă linie de apărare a clădirilor la cutremur este constituită tocmai din alcătuirea sa regulată în plan şi pe verticală.

Concluzia? Bucurestenii stiu. Ei stiu ca un cutremur vine doar noaptea. Ei stiu ca blocurile de pe vremuri sunt facute ca lumea. Ei stiu ca imobilele noi sunt facute prost si ELE sunt cele care cad primele. Ei stiu ca o cladire veche e rezistenta. Ei stiu ca un cutremur vine tot la 50 de ani. Ei stiu mai bine decat arhitecti, geologi si ingineri. De ce? Pentru ca.

Ce se intampla in 90% din cazuri in care incerc sa aduc argumente de ce nu e ok sa stai in cladiri vechi? “Lui Stefan ii e frica de cutremure, haha.


Stefan Hadar

Îmi plac glumele seci, muzica, Eurovisionul și ceaiul de fructe. Scriu despre muzică și alte prostii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *