Lena, un model cum să NU ajungi un One Hit Wonder

Muzica

Acum o săptămână, Lena a avut concert la München, promovând noul ei album. În afara de faptul că sunt un crazy fan, am fost foarte curios să văd ce fel de persoane vin la eveniment, cât de plină e sala, dacă fanii vor canta împreuna cu Lena piesele care nu sunt hit-uri și dacă se năpustesc la final să cumpere merchendising. Am vrut să-mi dau seama cât de sus (sau de jos) e Lena în acest moment în Germania.

Despre Lena

Pentru cei care nu o stiu, Lena a câștigat Eurovision 2010 la doar 18 ani cu piesa Sattelite, compusă de Julie Frost și John Gordon. A fost primul ei single, avea 0 experiență de a cânta pe scenă și venea dintr-o familie modestă. Dar îmi place la ea că a știut să construiască și să strângă în jurul ei o comunitate de fani după aceea, să rămână relevantă și actuală, nu să fie un One Hit Wonder. Pas cu pas, a început să-și scria propria muzică, să-și schimbe sound-ul și să fie autentică.

De atunci a lansat 5 albume – toate clasându-se pe locul 1 sau 2 în chart-ul oficial al Germaniei – e antrenor la The Voice Kids și endorser L’Oreal Paris.

Primăvara asta, Lena a lansat albumul Only Love, L, după o pauza de 4 ani. Inițial trebuia să lanseze un album în 2017, intitulat Gemini, dar l-a anulat pentru că nu simțea că e destul de autentic.

Până acum, majoritatea pieselor de pe album care nu sunt single au în jur de 1 milion de stream-uri pe Spotify (single-urile au aprox 15 – 20 de milioane).

Concertul

Înainte de concert n-am vrut să aflu niciun spoiler. Nu m-am uitat la setlist, videouri pe Youtube filmate de fani and so on. Dar am fost atent la cateva aspecte:

Publicul – îmi era frica sa nu fie doar copii de 12 ani cu părinții și eu și Oana să fim pierduți pe acolo, dar n-a fost deloc cazul. A fost public de toate vârstele, de la copii la adolescenți, persoane de 20 – 30 de ani și adulți.

Sala – venue-ul are o capacitate de 2400 de persoane și a fost full.

Reacțiile fanilor – am pățit des să merg la concerte și în momentul în care artistul cânta o piesă care n-a fost hit, publicul să se uite la cântăreț ca la un extraterestru. Well, n-am fost singurii care știam versurile tuturor pieselor de pe album 🙂 (se poate vedea atmosfera și în videoul de mai jos). La sfârșitul concertului a fost măcel la standul de merchendising.

Abilitățile vocale – urmărind-o pe Lena de aproape un deceniu, am văzut clipuri cu ea live și cu toate că n-a avut vreodată momente proaste Madonna style, mi se pare ca a devenit mult mai stăpână pe vocea ei.

Show-ul – este primul turneu în care Lena a avut și dans. Până acum avea show-uri mai chill și acustice, dar văd că a ridicat ștacheta. *Trebuie să menționez că dans NU înseamnă ca ea să cânte și în jurul ei să se bâțâie nefericit și stângaci două așa zise dansatoare*

Concluzii

Pot zice că totul a fost bine pus la punct și gândit. Au fost momente în care Lena a vorbit (și a avut vorbele la ea), a venit prin mulțime, a schimbat outfituri, a fost sensibilă și lista poate continua.

Acum cateva saptamani povesteam la birou că e greu să rămâi fanul unui artist pe care-l placi de când ești copil, pentru că întotdeauna vei prefera muzica lui veche mai mult pe motive de nostalgie. Dar Lena e contraexemplul. Mi se pare că în timp ce am crescut, ea a fost într-un proces artistic de maturizare și here I am, după aproape zece ani, încă mă uit la interviuri de câte 1h cu ea și mă entuziasmez la fiecare lansare.

Mai jos e un video cu anumite părți din concert, să vă faceți o idee 😀


Stefan Hadar

Îmi plac glumele seci, muzica, Eurovisionul și ceaiul de fructe. Scriu despre muzică și alte prostii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *